Aselsan’ın milli haberleşme sistemleri

AYDIN HASAN/ANKARA – Türk savunma sanayiinin öncülerinden Aselsan, güvenlik birimlerinin haberleşme güvenliği için karada, denizde ve havada kullanılan yeni nesil milli sistemler geliştirdi. Emniyet için üretilen cep telefonu ve telsizin birleştiği yeni nesil bir iletişim cihazı olan 3810 hibrit el terminali, jandarma için üretilen 3700 yeni nesil telsizler, haberleşme sisteminin omurgasını oluşturan taşınabilir radyo link cihazı, dost düşman tanımlama sistemi (IFF) gibi sistemler Türkiye’de haberleşme güvenliği için üretilmiş sistemler olarak öne çıkıyor.

Bu sistemlerin özellikleri özetle şöyle:

ASELSAN 3810 HİBRİT EL TERMİNALİ: Akıllı cep telefonlarında kullanılan mesajlaşma, harita, navigasyon uygulamaları ile Görev Kritik servis kullanıcılarının uzun yıllardır kullanmakta olduğu dar band sayısal telsiz özellikleri, Aselsan 3810 hibrit el terminalinde tek cihazda birleşerek kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlıyor. Çift SIM kart desteği sayesinde hem Görev Kritik LTE şebekesinde hem de ticari GSM şebekelerinde çalışıyor.

HAVADA KULLANILIYOR

KISA-ORTA MENZILLI SORGULAYICI IFF Mk XIIA(S): Sistem, hava platformları için güncel ve gelecekteki operasyon yeteneklerini milli imkanlarla geliştirme hedefiyle dost-düşman tanıma ve tanıtma kabiliyetini üst seviyeye taşıyor. IFF sorgulayıcı cihazı, günümüz hava savunma ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, kısa-orta menzilli bir sorgulayıcı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı tüm IFF sistemleri, bu sistem ile yerli ve milli imkânlarla tasarlanmış cihazlardan oluştu. Envanterdeki hava araçlarının yanı sıra geliştirilme aşamasında olan KIZILELMA, ANKA-3, HÜRJET ve KAAN gibi yeni nesil hava araçları da milli IFF’leri kullanacak.

TAŞINABİLİR RADYOLİNK HABERLEŞME SİSTEMİ: Taktik sahada, birliklerin harekat ihtiyaçlarının gerektirdiği temel haberleşme servislerini entegre bir sistem çözümü ile karşılayan haberleşme sistemi. Sistem ile; savaş alanının yakın-gerçek zamanlı resminin ve bilgilerinin tüm savaş sistemleri arasında paylaşımına imkan verecek haberleşme omurga altyapısını oluşturmak hedefleniyor. Sistem, silah, sensör ve komuta merkezleri arasında gerekli olan önemli bilgilerin aktarımını ve bu bilgilerin komuta katında tüm seviyelerde izlenebilmesini sağlıyor. Sistem, askeri operasyon bölgelerinde, ordu ile tabur/bölük seviyeleri arasında etkin komuta kontrol için gerekli olan kesintisiz haberleşmeyi sağlıyor.